Egyedülállóan ódon hangulatú óváros

Sopron belvárosa páratlannak számít Magyarországon. Mai napig fennmaradt középkori utcaszerkezete, zömében barokk stílusú, régi épületei szinte sértetlenül vészelték át az elmúlt évszázadok pusztításait.

Sopron rövid története

A város bővelkedik jelzőkben: a hűség, a szabadság, a kékfrankos városa, a Nyugat kapuja. Az óvárosban szinte minden épület műemlék, egészen a római kortól találunk itt történelmi emlékeket.

Sopron 1277-ben kapta meg a szabad királyi városi jogokat, a középkori Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb városának számított. A török időkben Pozsony mellett az osztrák uralom alatt álló Magyarország egyik központja volt. A török pusztítások a várost meglepően elkerülték, azonban 1676-ban egy nagy tűzvészben a város házainak zöme elpusztult, az ezt követő újjáépítések során alakult ki a ma is látható barokk arculat. A trianoni békeszerződés után a város és környéke hovatartozásának sorsáról népszavazásban döntöttek, így került vissza Magyarországhoz a zömében németek
lakta Sopron is. Azóta nevezik Sopront a hűség városának. Sopron a rengeteg műemlék és a gyönyörű természeti környezetnek köszönhetően jelentős idegenforgalommal bír.

A látnivalókban gazdag belváros nagyon kompakt, gyalog könnyen bejárható, a néhány távolabb eső célpont pedig akár rövid sétával, vagy a helyi tömegközlekedéssel egyszerűen megközelíthető. Autóval legkönnyebben a belvárost  atároló Várkerület fizető parkolóiban tudunk megállni.

Séta a városban

A Fő tér és környéke

A gépjárműforgalomtól elzárt Fő téren találhatók a város legérdekesebb műemlékei. A város legjellegzetesebb épülete a Tűztorony alatt jutunk be a térre, a várossal való ismerkedésünket legcélszerűbb itt kezdeni. A barokk Fő tér közepén találjuk hazánk egyik legszebb és legrégibb Szentháromság- szobrát 1701-ből. A téren szinte mindegyik épületet érdemes szemügyre vennünk, itt található Magyarország egyik leggazdagabb antik bútor- és dísztárgy-gyűjteménye a Storno család egykori otthonában, de a közeli Fabricius ház régészeti, helytörténeti kiállításai is érdekesek, de a Polgári lakások c. tárlatért érdemes inkább meglátogatni. Még két speciális érdeklődést kiváltó múzeumot találunk a téren, a templommal szemben, a Templom utca elején a volt Esterházy-palotában berendezett nagyszabású, színvonalas Központi Bányászati Múzeumot, ahol csodás ásványok, köztük aranyrögök, számos működő modell, rekonstruált bányabelsők teszik szemléletessé a magyarországi
bányászat történetét, és a Patika Múzeumot, egy kicsi, de annál érdekesebb kiállítással, amely az évszázadok óta gyógyszertárként funkcionáló házban kapott helyet. A téren áll Sopron egyik legértékesebb műemléke a gótikus stílusú bencés (volt ferences) templom, a Kecske-templom, és a mellette lévő egykori kolostor, amelyben az ország legszebb gótikus termének tartott középkori káptalanterem található.

A belváros

A Fő térről kiinduló négy csendes utca alkotja tulajdonképpen a belváros egészét, mindegyikben sűrűn sorakoznak a hangulatos, ódon házak. A Templom utca vezet ki az óváros szélén lévő parkosított nagy Széchenyi térre, ahol kitűnő cukrászdákat, kávézókat, gyorséttermeket találunk. Az Új utcában találjuk az egyik legrégebbi zsidó imahelyet
Európában, az Ó-Zsinagógát. Az Új utca a hangulatos Orsolya térre vezet, amelynek névadója az itt található orsolyita
templom és rendház, közepén a felújított Mária-kúttal. A Szent György utcában találjuk a feltűnő, piros-fehér homlokzatú barokk stílusú soproni dómot, a Szent György templomot.

Látnivalók a belvároson kívül

A központtól alig tíz perces sétára, északra található Sopron másik jelentős egyházi emléke, a gótikus Szent Mihály templom és a mellette lévő Szent Jakab kápolna. Útközben a Szent Mihály utca 9. szám alatt lévő népies barokk stílusú Két Mór házra mindenképpen vessünk egy pillantást. A történelmi emlékek, kiállítások után (helyett) érdemes kisebb-nagyobb sétákat tenni a délre fekvő Soproni-hegységben. A város dombokra felkúszó villanegyedét hívják Lövéreknek, itt található a városi uszoda és több színvonalas szálloda is. Amennyiben csak kisebb sétát szeretnénk, a Károly-kilátót válasszuk, esetleg a még közelebb
magasodó Sörházdombi kilátót.

Tűztorony

Sopron város jelképe a Tűztorony. Alsó hengeres része római falmaradványokra épült, a XIII. századtól a városfalak északi kaputornyaként szolgált. Mai alakját, barokk körerkélyét és sisakját az 1676-os nagy tűzvész után kapta. A Tűztorony őreinek volt a feladata figyelni a vidéket éjjel lámpással, nappal színes zászlókkal jelezve a tűzfészek irányát.

Sopron Fő tere a város leglátványosabb tere rengeteg látnivalóval

A barokk stílusú Fő tér és épületeinek felfedezése önmagában is megér egy látogatást. Itt minden épület műemlékvédelem alatt áll, elhelyezkedésük a 13. század óta változatlan.

A római korban itt volt az akkori Scarbantia fóruma (városközpont), valamint itt haladt keresztül a Borostyánkőút. A 2010-es felújítások során 4 méteres mélységben találtak rá egy részére. A Fő tér 1676-os nagy tűzvész után nyerte el mai képét.

Apartmanjainkért kattintson ide!
Nézze meg elérhetőségeinket is!
Ossza meg a ezt a bejegyzést!